04.09.2022

Influența unui meniu pentru copii asupra personalității lor

Relația strânsă dintre zahăr, obiceiuri alimentare și sănătate

Obiceiurile alimentare la copii se formează de la cea mai fragedă vârstă. Mămicile moderne sunt grijulii și bine informate. Anume din acest motiv, este deosebit de greu să faci înscrierea copilului la grădiniță. Alegerea unui mediu potrivit, unde pe lângă metodele educaționale moderne, atitudinea bună față de copil și grija față de necesitățile și emoțiile lui, să fie pus un accent deosebit și pe nutriția copiilor – este o sarcină dificilă. Atunci, când am decis să deschidem o grădiniță privată în Chișinău, am știut din start că vom fi diferiți de alte centre educaționale.

În ce măsură nutriția poate influența sănătatea și personalitatea copiilor?

Sistemul familial care înconjoară viața copilului va avea un rol activ în stabilirea și promovarea comportamentelor care vor persista pe tot parcursul vieții. Experiențele de viață timpurie cu diferite gusturi și arome au un rol în promovarea unei alimentații sănătoase. Anume din acest motiv, în grupele creșă din grădiniță deprindem bebelușii cu gusturi sănătoase.

Nutriția domină influențele neurologice și hormonale asupra creierului și poate afecta nenumărate modele de comportament. Obiceiurile alimentare sunt modelate la o vârstă fragedă, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Ei bine, cum se face că, oricum, le oferim copiilor sucuri din comerț, coca-cola, pizza, fast-food, ciocolată și alte produse nocive? Chiar și în grădinițele private din Chișinău, deserturile sunt comercializate și foarte puțini sunt cei care gătesc dulciurile personal.

Copiii încurajați zilnic să mănânce sănătos și echilibrat devin adulți energici și lideri.

Studiile arată că România este campion anul acesta după consumul de zahăr. Media națională este de 30 kg pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană. O cifră alarmantă, ce ar trebui să trezească conștiința consumului de zahăr în exces. Noi, părinții, educatorii și, mai ales, administratorii grădinițelor private din Chișinău – trebuie să fim selectiv și responsabili social. Pediatrii susțin că consumul excesiv de zahăr poate avea un efect nociv asupra comportamentului copiilor, în special nivelul lor de activitate. Mesele zilnice cu un conținut scăzut de zahăr pot îmbunătăți memoria și atenția pe termen lung a copiilor. De aceea, la grădinița privată din Chișinău Butterfly Mary oferim copiilor alimente sănătoase și diverse, pregătite de bucătarul nostru personal. Meniul este variat de la o zi la alta și conține legume proaspete, fructe de sezon, fructe și nuci uscate, îndulcitor natural – mierea de albine (după 1 an).