05.09.2022

Cum să alegi o grădiniță privată în Chișinău?

O grădiniță privată în Chișinău trebuie să ofere mai mult decât o serie de activități de rutină. Mâncarea sănătoasă, alimente biologice, lipsa zahărului, supraveghere video, medic pediatru competent și teren de joacă modern – sunt doar câteva aspecte. În căutarea celor mai bune condiții pentru dezvoltarea și instruirea copilului este greu să găsești armonia perfectă între preț și calitate. Iată care sunt cele mai importante aspecte în alegerea unei grădinițe private în Chișinău.
1. Adaptarea la grădiniță

Grădinița, fie ea de stat sau privată, schimbă radical lumea copilului. Din mediul familiar, el ajunge într-un mediu nou, într-o echipă necunoscută la o vârstă fragedă. Este nevoie de timp pentru ca micuțul să se obișnuiască cu regimul și activitățile extracurriculare ale grădiniței. Acest timp este numit perioada de adaptare. Dacă vrei ca această perioadă să treacă fără traume 
și stres, atunci ai nevoie de susținere. Mai mult decât atât, ai nevoie de un mediu cald și prietenos unde să știi că copilul tău este în siguranță. Atunci când alegi o grădiniță privată în Chișinău, asigură-te că vei avea consilierea unui psiholog, precum și susținere din partea educatorului. 
2. Educatorul din cadrul grădiniței de copii

Educatorul este cel mai important om din viața copilului în grădiniță. El are un rol decisiv în modelarea personalității copilului și de aceea părinții trebuie să selecteze cu mare grijă. Un educator trebuie să iubească copii, să le ofere sprijin, să le sădească dorința de a descoperi și învăța. Numai dragostea nu este suficientă. Cunoștințele și aptitudinile sunt importante pentru educație, dar și activitățile extracurriculare de la grădiniță sunt decisive. Învățământul preșcolar dezvoltă abilitățile de bază ale copiilor: comunicare, învățare și creativitate. De aceea copii au nevoie de educatori competenți, inteligenți, flexibili și atenți la nevoile părinților.

3. Metode pedagogice moderne și accent pe inteligența emoțională

În alegerea grădiniței, un rol decisiv îl joacă procesul educațional și dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase. Grădinița privată este un mic model al lumii, unde sunt toate elementele inerente unei dezvoltări armonioase. Într-o grădiniță privată modernă strategiile didactice și metodele de lucru cu copiii trebuie adaptate astfel încât să asigure copiilor capacităţile necesare învăţării permanente. Trebuie să fie un mediu social favorabil pentru dezvoltarea socială și emoțională – crearea de relații cu alți copii și construirea abilităților de lucru în echipă.


4. Amplasarea grădiniței de copii

Amplasarea corectă pentru grădiniță reprezintă 70% din succes. Fii atent la standardele de premise în grădinița privată. De exemplu, pentru o grădiniță situată într-o zonă rezidențială, sunt necesari cel puțin 2 metri pătrați pentru fiecare copil. Iluminarea este un aspect foarte important. Zonarea este absolut necesară. Copii trebuie să mănânce separat, să doarmă separat și să petreacă activitățile extracurriculare din grădiniță într-o zonă cu multă lumină naturală. 
În calitate de părinte trebuie să urmărești toate detaliile semnificative și să fii la curent cu regulamentul. Acest regulament definește normele sanitare și epidemiologice ale clădirilor și spațiilor rezidențiale. Anume din aceste considerente o grădiniță privată trebuie să fie neapărat amplasată la primul etaj și să posede o ieșire de urgență. O altă cerință este o zonă de joacă separată decât cea a blocului locativ și o parcare auto specială.

5. Meniul sănătos

Nutriția este parte esențială din viața noastră, iar când vine vorba de copii totul este și mai delicat. Meniul sănătos joacă un rol deosebit în dezvoltarea și creșterea unui copil sănătos. Meniu gustos și sănătos este un factor decisiv în alegerea unei grădinițe private în Chișinău. Alimente sănătoase și diverse trebuie să fie pregătite de o echipă de bucătari care lucrează cu echipamente de înaltă tehnologie, cu vase din inox și cu produse alimentare proaspete. Meniul unei grădinițe de copii trebuie să fie variat de la o zi la alta și să conțină legume proaspete, fructe de sezon, fructe și nuci uscate, îndulcitori naturali și cât mai puține alimente din comerț. La fel de importantă este abordarea individuală, meniul personalizat în cazul alergiilor sau intoleranței la anumite alimente.

6. Siguranța copilului

Cine nu își dorește ca copilul lui să fie în siguranță? Sunt foarte puține grădinițe private în Chișinău care oferă servicii de supraveghere video permanentă. Este complicat să ai încredere în persoane străine, de aceea un sistem de supraveghere ar conferi părinților mai multă liniște. Indiferent de alegerea pe care o faci, trebuie să te informezi și să oferi micuțului tău un mediu cald și prielnic pentru dezvoltare.